Opskrift på kalkun

Sådan laver du en lækker kalkun til jul

julkalkun

Ingredienser:
1 kalkun ca. 4½ kg
salt
peber
2-3 syrlige æbler
3-4 stængler bladselleri
ca. 1 liter hønsebouillon ( 2 knorr terninger i en liter vand)

Tø kalkunen skånsomt op, ca. 2 dage i køleskabet.
Skær hals og vingespidser af, smid dem ud. Skær æbler i både og bladselleri i mindre stykker.
Tør kalkunen godt af, gnid ind- og udvendigt med salt og peber, og fyld æble/selleriblandingen indeni.
Luk med kødnåle. (vigtigt) Tænd ovnen på 150° C. Læg kalkunen på risten over bradepanden og huske at komme hønsebouillonen i bradepanden. Steg 4,5 – 5 timer, eller ca.1 time pr. kg. kalkun..
Øs gerne bouillon op over brystet af og til.
Mærk ved låret om kødet er mørt, men først efter mindst 4 timer.
Hvis kalkunen når at færdigstege uden at brune tilstrækkeligt, det har jeg dog ikke selv oplevet, kan den svirpes med grillen under opsyn i nogle minutter.
Lad kalkunen hvile 15-20 minutter, inden den skæres for.

Sovs:
Hæld skyen fra bradepanden efter stegningen, Kom evt lidt soja (kulør) i skyen, så vil fedtet flyde ovenpå.
Skum skyen for fedt og brug lidt af fedtet til opbagning af saucen sammen med stegeskyen og evt. lidt af kartoffelvandet.. Sovsen smages til med salt og peber.
Kalkunen skæres for.
Jeg øver mig ikke gerne ved bordet, men serverer passende skiver og stykker på et pænt fad.

  
jul-top2[countdown]

jul-knap-11jul-knap-10jul-knap-9jul-knap-8jul-knap-1jul-knap-7jul-knap-6jul-knap-5jul-knap-4jul-knap-3jul-knap-2jul-knap-13
jul-top3

Share Button