Sådan laver du en lækker kalkun til jul.
Ingredienser:
1 kalkun ca. 4½ kg
salt
peber
2-3 syrlige æbler
3-4 stængler bladselleri
ca. 1 liter hønsebouillon ( 2 Knorr terninger i en liter vand)
- Tø kalkunen skånsomt op, ca. 2 dage i køleskabet.
- Skær hals og vingespidser af, smid dem ud. Skær æbler i både og bladselleri i mindre stykker.
- Tør kalkunen godt af, gnid ind- og udvendigt med salt og peber, og fyld æble/selleriblandingen indeni.
- Luk med kødnåle. (vigtigt) Tænd ovnen på 150° C. Læg kalkunen på risten over bradepanden og huske at komme hønsebouillonen i bradepanden. Steg 4,5 – 5 timer, eller ca.1 time pr. kg. kalkun..
- Øs gerne bouillon op over brystet af og til.
- Mærk ved låret om kødet er mørt, men først efter mindst 4 timer.
- Hvis kalkunen når at færdigstege uden at brune tilstrækkeligt, det har jeg dog ikke selv oplevet, kan den svirpes med grillen under opsyn i nogle minutter.
- Lad kalkunen hvile 15-20 minutter, inden den skæres for.
Ingredienser:
1 kalkun ca. 4½ kg
salt
peber
2-3 syrlige æbler
3-4 stængler bladselleri
ca. 1 liter hønsebouillon ( 2 knorr terninger i en liter vand)
- Tø kalkunen skånsomt op, ca. 2 dage i køleskabet.
- Skær hals og vingespidser af, smid dem ud. Skær æbler i både og bladselleri i mindre stykker.
- Tør kalkunen godt af, gnid ind- og udvendigt med salt og peber, og fyld æble/selleriblandingen indeni.
- Luk med kødnåle. (vigtigt) Tænd ovnen på 150° C. Læg kalkunen på risten over bradepanden og huske at komme hønsebouillonen i bradepanden. Steg 4,5 – 5 timer, eller ca.1 time pr. kg. kalkun..
- Øs gerne bouillon op over brystet af og til.
- Mærk ved låret om kødet er mørt, men først efter mindst 4 timer.
- Hvis kalkunen når at færdigstege uden at brune tilstrækkeligt, det har jeg dog ikke selv oplevet, kan den svirpes med grillen under opsyn i nogle minutter.
- Lad kalkunen hvile 15-20 minutter, inden den skæres for.
Sovs:
- Hæld skyen fra bradepanden efter stegningen, Kom evt lidt soja (kulør) i skyen, så vil fedtet flyde ovenpå.
- Skum skyen for fedt og brug lidt af fedtet til opbagning af saucen sammen med stegeskyen og evt. lidt af kartoffelvandet..
- Sovsen smages til med salt og peber.
Kalkunen skæres for. Jeg øver mig ikke gerne ved bordet, men serverer passende skiver og stykker på et pænt fad.
Skriv en kommentar